Ingredientes (4p)
- medio kilo de papas, si es posible amarillas y sino pues cualquiera para hacer puré.- zumo de una lima o limón verde
- 1 cucharada de aji amarillo molido
- un buen chorro de aceite vegetal suave
- sal, pimienta
Relleno:
- una cebolla roja pequeña, picada en cuadraditos y marinada en zumo de limón.
- un puñado de alverjitas (guisantes), cocidas o de bote
- un par de zanahorias cocidas y picadas en cubitos
- una remolacha roja (beterraga) cortada en rodajas
- una palta (aguacate) en rodajas
- una palta (aguacate) en rodajas
- un tallo de apio, cortado finito
- un puñado de granos de maiz (opcional)
- medio pimiento rojo, picado en cuadraditos
- medio pimiento rojo, picado en cuadraditos
- mayonesa, varias cucharadas (se puede mezclar con yogur natural para aligerarla)
- sal y pimienta
- sal y pimienta
Cubierta:
- aceitunas negras
- 1 huevo cocido y cortado en rodajas
- crema huancaína o mayonesa.
Acompañamiento
- hojas de lechuga
- una mazorca de maiz troceada
Preparación
Las papas se cuecen y se aprietan con un pasapuré, mezclar con el aceite, el ají molido y el zumo de limón, sazonar al gusto. Debe quedar una masa que se pueda moldear. Cortar la mitad y aplanar sobre una fuente o molde engrasado o cubierto con papel manteca.
Sobre esta capa distribuir las rodajas de beterraga de forma que hagan una capa cubriendo toda la superficie de la patata.
Aparte hacer una ensalada tipo rusa con la cebolla y su jugo de limón, el resto de verduras y la mayonesa, sazonar al gusto. Verter esta ensalada como relleno sobre la capa de beterraga.
Luego colocar encima de la ensaladilla las rodajas de aguacate y después repartir la otra mitad de la masa de patata, cuidando de tapar bien el relleno logrando una superficie plana y lisa. Ahora la causa se puede o bien desmoldar o dejar en la fuente.
Para el adorno, untar la superficie con un poco de crema picante -o si hay arte y paciencia hacer figuras con una manga decorativa-, colocar alternadamente los trozos de huevo duro, las aceitunas, unas rajas de ají o pimiento rojo y espolvorear con perejil.
Se puede poner a la refrigeradora para que esté mas fresquita. Servir con hojas de lechuga y opcionalmente una rodaja de choclo.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaCLpBdRTf4CL4l-2MpPc-o-qBfVcW8YpBwMQEeS3XvC49Kmkpuc7WY6fq35rC_ibUjDxm5kTASHK0M_2DDVhCsqouAadgsKXuvpaE329V2eT2II9sQrfA6a5XyhV9bu9s6sHvI6Pgywfu/s400/20170601_134322.jpg)
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[English]
This starter is like a cold, veggie shepherd pie, a mix of fresh vegetables (or chicken, fish, sea-food, etc.), hidden between two layers of smashed potato and top decorated.
Ingredients 4p
- 1/2 kilo yellow potatoes, if available, or other type of soft, puree potatoes is also ok.
- juice of 1 lime (green lemon)
- 1 spoon of yellow aji paste
- vegetal oil (soft taste)
- salt, pepper
Filling:
- 1 onion, finely chopped and marinated in lime juice
- 1 handful of peas
- 2 carrots, boiled and cut in small cubes
- 1 handful sweet corn
- 1 beetroot, boiled and sliced
- 1 avocado, peeled and sliced
- 1/2 red pepper, cut in small squares
- several tablespoons mayonnaise (can be mixed with nat. yoghurt to make it lighter)
- salt and pepper
Coverage:
- 1 boiled egg, sliced
- black olives
- parsley, chopped finely
- huancaina sauce or similar spicy sauce
Side complements
- Green salad leaves
- Boiled corn chunks (optional)
Preparation
Boil the potatoes in water until soft, then dry, peel and smash them and let the puree get cool. Mix with the oil, lemon juice and season with salt and pepper. The result should be a moldable potato dough. Take half of the dough and distribute it in a greased cake form (better if spring-form).
- 1 avocado, peeled and sliced
- 1/2 red pepper, cut in small squares
- several tablespoons mayonnaise (can be mixed with nat. yoghurt to make it lighter)
- salt and pepper
Coverage:
- 1 boiled egg, sliced
- black olives
- parsley, chopped finely
- huancaina sauce or similar spicy sauce
Side complements
- Green salad leaves
- Boiled corn chunks (optional)
Preparation
Boil the potatoes in water until soft, then dry, peel and smash them and let the puree get cool. Mix with the oil, lemon juice and season with salt and pepper. The result should be a moldable potato dough. Take half of the dough and distribute it in a greased cake form (better if spring-form).
Then distribute the beetroot in slices all over in a way that covers completely the smashed potato base.
Apart, make like a russian salad, mixing the remaining vegetables with the mayonnaise in a bowl, seasoning as desired. This salad goes top over the beetroot layer. After the salad put the avocado slices on, then its time to cover everything with the rest of the smashed potato dough, trying to get an even surface. Now the causa can be turn down out of the form or stay in, as you like.
Pour some spicy cream over the top surface and decorate with egg slices, black olives and sprinkle some chopped parsley. You can put it in the fridge before serving to keep it fresh.
You serve it with a leaf of green salad and a chunk of boiled corn as option.
You serve it with a leaf of green salad and a chunk of boiled corn as option.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGAzKtBKqqePVhPbPIbLQxQFJUqY_ErcI2Tt0i2BaPa4JZwk_lfHMUrRWooFnhRwtT53caF3UpcyA_kTSHfRTVhxKyJ3RoFjFB2cy5loq5tmFj_Jhb2CLggdjvgLXcSnSU265qTSm4uEIK/s400/IMG-20170531-WA0001.jpg)
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